Att lära känna sin jord

Blogg artikel

Niklas Karlsson

Redan i hemnet annonsen såg jag hur fältet skulle fördelas ifrånväst till öst i sydsluttningen på Erikslund. Det var enkelt att förstå hur upplevelsen av dom 2000 m2 skulle se ut ifrån vägen när man svängde av uppemot gården. Dom 7 skiftena, växthusen, grindarna och dom röda husen i fonden. Här skulle fortsättningen ifrån experiment 2000 på Stiftelsen Rosendals Trädgård skulle ske. 

Jag hade inte ens hade med mig en spade på visningen som jag haft på så många andra objekt när jag och min fru letat gård. Spaden brukade jag smyga med mig, och försiktigt utan förstöra eventuella grödor som eventuellt växte på fälten få en uppfattning om jorden.

Det spelade ingen roll hur jorden är. Det är här jag ska vara. Spaden kom fram lite senare och jag förstod då mer om hur dom totala 6 hektaren åker var beskaffade. Den ytan som jag valt för just dessa 2000 m2 är trots sina 67*30 meter väldigt skiftande.  Jag fick hjälp med jordproverna av Wijnand Koker, lantbruksrådgivare. Han gick grundligt igenom dom olika mätetalen såsom total kol, tillgängligt kväve, PH-halt och mikronäringsämnen mm.

I provet skriver han en notis under mullhalts talet (livsuppgift).

Mina livsuppgifter är

  • Ta hand om min familj och mig själv
  • Öka mullhalten

En hög mullhalt håller vatten och näring och förmågan att genom mikroorganismerna tillgängligöra näring åt dom växterna som vi äter. Om mullhalten hade legat på 3 % (nu ligger den på 2,3 %) så hade det totalt funnits 1 ton levande varelser på dessa 2000 m2. Bakterier, svampar, maskar, jordlöpare, tveskjärtar och många fler.

Genom att höja mullhalten i åkern innebär det också att grödorna blir mer motståndskraftiga emot extremare väder. Här finns det både möjlighet och goda anledningar till förbättringar.

Hur går man då tillväga för att öka mullhalten?

Det starkaste korten i leken är vallen. Det är där fleråriga baljväxter, örter och gräs fungerar som motorn i detta system. Det är så själva högrödan kallas innan det skördas och blir till hö eller ensilage. Höet äts av kor och får på vintern innan dom får beta igen till våren. Av deras gödsel gör jag kompost  som jag sen lägger på grönsakerna. Dessa kräver mest näring Enligt beräkningarna utifrån denna modell så blir det totalt 624 kg av motsvarande 0,1 ko årliga gödsel produktion.

I kombination med vallens förmåga att öka mullhalten och ge mat och idisslande djur som ger kompost som också bygger mullhalten så är det egentligen bara tidsaspekten kvar som inte har helt kickat in än. 

Växtföljden som jag har på Erikslund är 7 år. Alltså det tar 7 år innan samma gröda eller växtslag börjar sin resa på samma plats på nytt. I skrivande stund så är det 1 år sedan vi flyttade till Erikslund. Jag ser med spänning fram emot att ta nya prover dom kommande åren och följa utvecklingen av mullhalten. 

Studio 2000 är i grunden ett levande experiment.

En vilja att faktiskt bevisa praktisk att det går att leva inom dom planetära gränserna och skapa en restaurangupplevelse som har med ytterligare nivåer av upplevelser än dom sinnliga. Att solidariskt fördela jordens resurser och bedriva en odlingsform där man endast skördar överflödet av det jorden ger utan att mullhalten minskar. 

Denna idé låter som en livsuppgift. 

Så följ med på vår resa mot den empatiska måltiden.

Linser
Oljelin
2000 m2 den 12/6/2022